Saturday, October 10, 2009

Ernst Billgrens fulaste hus i Göteborg...

...är inte just anläggningen på bilden men Göteborg har flera centrala industrier/värmeverk och anläggningar som bryter av bostads/kontors/verksamhetsbebyggelsen. Dessa byggnaders utseende skiljer sig ofta marknant från omgivningen och kan därför upplevas som fula. Men de kanske bara är annorlunda och det är det ovana och oväntade som vi tycker är fult. Byggnader kan fortfarande vara intressanta trots att de är fula....och vad som anses vara fult varierar ju över tid. Jag tror det kommer en renässans för alla tider. Foto: Johannes Holmberg.

Konstnären Ernst Billgren fick frågan om vad han tycker är fult i Göteborg och svarade följande:

Citat från gp.se (text Eric Hilmersson)

"På gp.se diskuteras just nu vilket som är Göteborgs fulaste plats. Har du någon kandidat?

– Det finns en fulsnygg plats längst upp vid Rosenlundsgatan, något slags värmeverk där den stora skorstenen är. Det är egentligen inte så fult, men malplacerat. Det ligger på fel ställe helt enkelt.

Om du hade makten i Göteborg en dag, vad skulle du göra då?

– Jag skulle nog ta bort hälften av bilarna. De skymmer så mycket och det är synd för det är en ganska snygg stad egentligen. Nu håller de ju på att gräva ner trafiken under marken vid vattnet och där är de helt rätt ute. Jag skulle nog köra igång en tunnelbana. Jag vet att det är för mycket lera i marken, men det går väl också att fixa om man nu har makten."

Friday, October 9, 2009

Fula Göteborg-artikeln gjorde att många tyckte till

Hagakyrkan är från 1800-talet, ett århundrande som många gillar. 1970-talet räknas i allmänhet till det fula Göteborg...

Artikeln "Det fula Göteborg, inte helt smaklöst" igår skapade en omfattande debatt på GP:s webbplats. Inspirationsbyrån gläds åt att stadsbyggnation är en fråga som engagerar.

Läs GP Läsarnas inlägg

Många tycker att hela Göteborg är fult!

Thursday, October 8, 2009

Inspirationsbyråns "Det fula Göteborg?!" uppmärksammas i GP!

Carina gör sig klart inför tv-inspelnigen...
Idag är en historisk dag. Från och med imorse kan vi se ett webb-TV inslag på Göteborgs Postens hemsida där byggnadsantikvarien Carina Sundqvist guidar tittaren bland 1970-talets bebyggelse. Samma dag publicerades även en tryckt artikel om guidningen "Det fula Göteborg?!". För er som vill uppleva detta LIVE, hör av er och boka in just er guidning. Vi ses! / Carina

Se GPTV-inslaget

Läs GP:s artikel

Skicka in din "ful-bild" till GP

Wednesday, October 7, 2009

"Det fula Göteborg?!" Ikväll är det dax

Är 1970-talets arkitektur ful?? I kväll hoppas jag få debattera fult eller fint med intresserade guide-deltagare. Varmt välkomna. Ps. Ta gärna en smygtitt på några av de detaljer vi kommer att se på Lena Gröns blogg artefakt.

Bilder från guidningen av Lena Grön, Artefakt.