Wednesday, May 27, 2009

Klimatet vänder turistströmmar

Allt fler vill uppleva vår svenska natur och våra städer. Men hur reser de hit? Med tåg, cykel eller egna ben, får vi se till, framför bil och flyg som ökar de globala utsläppen av koldioxid och därmed påskyndar klimatförändringen.

Enligt en nyligen publiserad artikel i "Miljöforskning-Formas tidning för ett hållbart samhälle", finns många aspekter av turismen att vara vaksam på nu när klimatet får turistströmmar att vända. Vi reser fortfarande alldeles för mycket med bil och flyg. Detta bör tas i beaktande nu när allt fler städer lockar med stadsturism. Att se till att de turister reser till oss på ett mer hållbart sätt kan föras fram ytterliggare på agendan, eller hur?!

"Under framtida heta somrar kommer alltfler europeiska turister att söka sig norrut. Hur kommer detta att påverka ekonomi, miljö och social utveckling i Europas städer? Stadsturism i Europa har ökat under de senaste årtionden och turism som helhet är idag en av de största branscherna inom näringssektorn."

"Det är dock i sammanhanget viktigt att komma ihåg att turismen och speciellt dess resemönster, exempelvis bil- och flygresor, ökar de globala utsläppen av koldioxid och därmed påskyndar klimatförändringen. Att turismen både påverkar och påverkas av en klimatförändring gör att prognoser för framtida turistströmmar blir komplexa, vilket visats i flera forskningsrapporter."

Läs hela artikeln


Debattera på Ecoprofile.se

Monday, May 25, 2009

Fokus på kvinnor som företagare

Ambassadörerna Carina Sundqvist, Inspirationsbyrån och Maria Gustavsson, MIKU tog tåget till huvudstaden för en heldag med regeringens 880 ambassadörer för mer företagande, speciellt bland kvinnor. Dagen bjöd på intressanta föreläsningar, spännande möten och nya kontakter. Här ser vi oss med Maud Olofsson och Åsa Lövgren, Swedish Taste.
-" Att driva eget företag ger mig möjligheter att genom mina idéer och kunskaper inspirera andra till en mer hållbar livsstil. Våra tjänster utgår från tanken om hållbarhet och ny inspiration. Inspirationsbyrån erbjuder tjänster för oss som vill konsumera en upplevelse framför en pryl, de ska också ha minimal miljöpåverkan och samtidigt inspirera till fortsatt kunskapssökande och vilja till att leva mer klimatsmart på riktigt. :-) Testa gärna vår WalkingDinner som har premiär nu på torsdag då Skånetrafiken besöker Göteborg", berättar Carina.

Läs gärna om Ambassadörsträffen på Driftig.nu








Friday, May 15, 2009

"Affärsidé-kultur" DIK Forum 090515

I DIK Forum nr 4 (2009) som kom ut idag kan ni läsa om hur det är att leva som kulturföretagare. Carina beskriver sin väg och delar med sig av goda råd.
"Affärsidé-kultur" DIK Forum

Wednesday, May 13, 2009

Inspirationsbyrån uppfinner upplevelser

För att skapa en hållbar utveckling behövs inte enbart tekniska innovationer. Upplevelseföretaget Inspirationsbyrån satsar medvetet på att arrangera klimatsmarta upplevelser för kunder som vill konsumera hållbart.

-- "Vi vill få gästen att upptäcka att en ekologisk och hållbar livsstil både är utvecklande, inspirerande och välsmakande", berättar Carina Sundqvist grundare av Inspirationsbyrån som nu lanserar Walking Dinner i Göteborg.

Inspirationsbyråns Walking Dinner är ett sätt att upptäcka Göteborg som kombinerar en ekologisk middag på tre olika restauranger med en guidad tur som genomförs i alla väder.

Den bakomliggande tanken går ut på att företagare kan ta ett större ansvar för sitt eget företags klimatpåverkan genom att se över sitt utbud och sin produktion. Vad och hur företagen producerar och levererar har stor betydelse.

- "Inspirationsbyrån är genomgående hållbar. Jag har byggt på den tanken redan från starten. Våra tjänsteinnovationer ska inspirera till en hållbar livsstil och ge ett spännande alternativ för dem som vill förena nytta med nöje!," säger Carina Sundqvist.

www.inspirationsbyran.se

Läs nyheten på Newsdesk

Monday, May 11, 2009

Inspirationsbyrån och MIKU i Växjö

Carina bjöds av MikuMaria att delta i Framgångsdagen i Växjö. Vi tog tåget dit tidigt i fredags och var förvändtansfulla inför dagen.
Dagen var välbesökt och många nya värdefulla kontakter knöts.
Yvonne Ryding blev intervjuad om den skönhetsserie hon lanserade för ett par år sedan.
Vi träffade våra skickliga kollegor Frida Haavisto och Sofia Bergenstjerna från www.driftig.nu som arrangerade dagen.
Ulla Lisa Thordén var i toppform och höll en snabbvariant på 15 min av sin föreläsning, "Sälj dig själv och ta betalt".
Vi träffade även Gunilla Thorstensson från Tillväxtverket, som har hand om oss Ambassadörer för kvinnors företagande. (Vi ses i Stockholm den 20:e)
Jag var glad över att jag spridit info om www.walkingdinner.se i Växjö och hoppas att Växjöbor vill upptäcka Göteborg med mig och Walking Dinner. :-)